Affiliate markedsføring, affiliate marketing, referral marketing, referansesalg, partner markedsføring… Kjært barn har mange navn sies det og det er også sant for det vi videre i denne artikkelen kommer til å omtale som affiliate markedsføring.

Er du nysgjerrig på hva affiliate markedsføring egentlig er? Da har du kommet til rett sted!

Med 25+ års erfaring fra affiliate markedsføring (gjerne i kombinasjon med SEO) så har jeg sett og prøvd det meste. I denne nybegynnerguiden vil jeg dekke alle relevante områder, fra hva affiliate markedsføring er på norsk, til hvordan du kan tjene penger som affiliate.

Vi vil også se på forskjellige typer affiliate markedsføring og ulike nisjer du kan utforske, alt fra bildeler til dating og slankepulver. Vi skal også ta en titt på noen populære plattformer som Amazon affiliate og populære læringsplattformer som Wealthy Affiliate med flere. Så les videre for å oppdage spennende muligheter innen affiliate markedsføring!

Enkel definisjon

Affiliate markedsføring er en metode der en affiliate (markedsfører) tjener provisjon ved å markedsføre produkter eller tjenester fra en annen virksomhet. Affiliaten promoterer produktet eller tjenesten ved å bruke unike lenker, også kjent som affiliate lenker. Hvis en person klikker på lenken og gjør et kjøp, vil affiliaten motta en provisjon.

Hvordan det fungerer

Affiliate markedsføring fungerer ved at en affiliate registrerer seg hos et affiliate nettverk eller direkte hos en virksomhet. Deretter får affiliaten tilgang til unike affiliate lenker som de kan bruke til å markedsføre produkter eller tjenester. Når noen klikker på lenken og gjør et kjøp, sporer affiliate nettverket eller virksomheten salget til affiliaten, og affiliaten får sin provisjon.

Hva er affiliate markedsføring? En komplett nybegynner guide

Forskjell fra tradisjonell markedsføring

En av de store forskjellene mellom affiliate markedsføring og tradisjonell markedsføring er måten betalingen skjer på. I tradisjonell markedsføring betaler bedriften et fast beløp for å plassere en annonse eller kampanje, uavhengig av hvor mange salg som blir generert. I affiliate markedsføring betaler virksomheten kun når det blir generert et salg gjennom affiliatens innsats. Dette gjør affiliate markedsføring mer kostnadseffektiv og målrettet, da bedriften kun betaler for resultater.

Historie om Affiliate Markedsføring

Tidlig start

Affiliate markedsføring har eksistert lenge før internett kom på banen. I 1989 lanserte William J. Tobin det første affiliate programmet gjennom sitt selskap PC Flowers & Gifts. Programmet ble kalt «BuyWeb» og tillot affiliater å tjene provisjon ved å markedsføre blomster og gaver på nettet. Dette var en tidlig form for affiliate markedsføring, selv om det ikke ble kalt det på den tiden.

Moderne affiliate markedsføring

Med fremveksten av internett i 90-årene fikk affiliate markedsføring et nytt momentum. Store selskaper som Amazon og CDNow opprettet sine egne affiliate programmer og jobbet med ansatte og uavhengige affiliater for å markedsføre sine produkter og tjenester. Dette førte til en økning i populariteten til affiliate markedsføring og etableringen av flere affiliate nettverk, som Clickbank, Commission Junction og LinkShare.

Norsk affiliate markedsføring

I Norge har affiliate markedsføring også blitt en populær metode for å tjene penger på nettet. Mange norske blogger, nettsteder og sosiale medieinfluensere bruker affiliate markedsføring til å generere inntekter. Det finnes også flere norske affiliate nettverk som tilbyr programmer til affiliater som ønsker å markedsføre norske produkter og tjenester.

Hva er affiliate markedsføring? En komplett nybegynner guide

Fordelene ved affiliate markedsføring

Passive inntekter

En av de største fordelene ved affiliate markedsføring er muligheten til å generere passive inntekter. Når du har satt opp dine affiliate lenker og markedsføringen er på plass, kan du fortsette å tjene penger selv når du ikke aktivt markedsfører. Hvis lenkene dine blir delt eller søkt etter av potensielle kunder, kan du fortsette å tjene provisjon uten ekstra innsats.

Fleksibilitet

Affiliate markedsføring gir deg også stor fleksibilitet når det gjelder hvor og når du jobber. Du kan jobbe hjemmefra, på kafeer eller til og med på ferie, så lenge du har tilgang til internett. Du kan også velge hvilke produkter og tjenester du vil markedsføre, slik at du kan fokusere på noe du er interessert i eller har kunnskap om.

Lav oppstarts kostnad

Sammenlignet med tradisjonelle bedrifter, krever affiliate markedsføring en langt lavere oppstarts kostnad. Du trenger ikke å investere i produksjon av varer eller tjenester, lagerhold eller frakt. Alt du trenger er en datamaskin, internettilkobling og tid til å markedsføre og bygge opp din affiliate virksomhet.

Hva er raskeste måte å komme i gang på?

Det raskeste vil nok ofte være å starte med å rette markedsføringen mot kanaler hvor du allerede har en tilstedeværelse, slik som sosiale medier eller en eksisterende nettside.

Andre måter å komme raskt i gang på er med betalte annonser via for eksempel META sitt annonsenettverk (Facebook, Instagram) og TikTok annonser.

Blogging, som egentlig betyr drift av nettsider, er en mer langsiktig og treg prosess, men også den eneste måten som er nesten helt hands-off når nettsiden begynner å få mange besøkende.

Hvordan tjene penger som en affiliate

Affiliate markedsføring

Affiliate markedsføring er når du promoterer andres produkter eller tjenester gjennom kanaler som din egen nettside, blogg, sosiale medier eller e-post. Du kan lage innhold som anmeldelser, veiledninger eller topplister for å hjelpe potensielle kunder med å ta et kjøpsbeslutning. Når de klikker på dine affiliate lenker og gjør et kjøp, mottar du provisjon.

Hvordan optimalisere din inntjening

For å optimalisere din inntjening som en affiliate, er det viktig å velge produkter og tjenester som er relevante for din målgruppe. Jo bedre match mellom produktet og din målgruppe, desto større sjanse er det for at de vil klikke på lenken og gjøre et kjøp. Du kan også teste og analysere ulike markedsføringsstrategier for å se hva som fungerer best for deg.

Hva er affiliate markedsføring? En komplett nybegynner guide

Hvordan bruke affiliate lenker

Plassering av lenker

Plasseringen av dine affiliate lenker er viktig for å oppnå maksimal konvertering. Du bør plassere lenkene på synlige steder på din nettside eller blogg, for eksempel i innlegg, sidefelt eller topplister. Du kan også bruke kall til handling for å oppmuntre besøkende til å klikke på lenken og gjennomføre et kjøp.

Lenke koding

For å kunne spore salg og tjenesten fra dine affiliate lenker, må du bruke riktig lenke koding. Dette kan gjøres ved å legge til unike identifikatorer eller parametere til lenken, som lar affiliate nettverket eller virksomheten vite hvilken affiliate som har generert salget. Sørg for å følge retningslinjene gitt av dine affiliate partnere for korrekt lenke koding.

Hvordan spor affiliate lenker

Affiliate lenker kan spores ved hjelp av analytiske verktøy eller sporingssystemer som tilbys av affiliate nettverket eller virksomheten du samarbeider med. Disse verktøyene gir deg informasjon om klikk, salg og konverteringer generert av dine affiliate lenker. Du kan bruke denne informasjonen til å analysere ytelsen til dine markedsføringsstrategier og tilpasse dem for å maksimere din inntjening.

Forskjellige typer av affiliate markedsføring

Referansesalg

Referansesalg (ett av mange benevnelser) er en vanlig form for affiliate markedsføring der affiliaten tjener provisjon når de henviser noen til en virksomhet og den personen gjør et kjøp. Dette kan gjøres gjennom muntlig anbefaling, sosiale medier, anmeldelser eller innholds markedsføring.

Affiliate nettsteder

Affiliate nettsteder er dedikerte nettsteder opprettet av affiliater for å markedsføre produkter eller tjenester. Disse nettstedene kan inneholde anmeldelser, veiledninger, topplister og annet relevant innhold for å hjelpe potensielle kunder med å ta en kjøpsbeslutning.

E-post markedsføring

E-post markedsføring er en annen vanlig form for affiliate markedsføring der affiliaten sender ut e-poster til sitt nettverk eller liste over abonnenter. Disse e-postene kan inneholde spesielle tilbud, rabatter eller annen informasjon om produkter eller tjenester som affiliaten markedsfører.

Hva er affiliate markedsføring? En komplett nybegynner guide

Forskjellige nisjer i affiliate markedsføring

Velge riktig nisje

Når du begynner som affiliate, er det viktig å velge riktig nisje å fokusere på. En nisje er et spesifikt segment eller marked innenfor en større bransje. Ved å velge en nisje som du er interessert i eller har kunnskap om, vil du kunne lage relevant innhold og tiltrekke deg en mer målrettet målgruppe. Dette kan øke sjansen for salg og provisjon.

Eksempler på populære nisjer

Det finnes en rekke populære nisjer innenfor affiliate markedsføring. Noen eksempler inkluderer helse og velvære, skjønnhet og mote, hjem og hage, teknologi og gaming, og reise og eventyr. Disse nisjene har stor etterspørsel og potensial for salg.

Nisjer med høy konkurranse vs lav konkurranse

Når du velger en nisje, er det viktig å vurdere konkurransen i markedet. Høykonkurranse nisjer kan være mer utfordrende å lykkes i, da det allerede er mange etablerte konkurrenter. På den annen side kan nisjer med lav konkurranse gi større muligheter for å skille seg ut og bygge en trofast følgerskare.

Amazon Affiliate

Hvordan komme i gang

For å bli en Amazon affiliate, må du først melde deg på Amazon Associates-programmet. Deretter kan du velge de produktene du ønsker å markedsføre og generere dine unike affiliate lenker. Du kan plassere disse lenkene på din nettside, blogg eller sosiale medier for å tjene provisjon når noen gjør et kjøp gjennom lenken.

Fordeler og ulemper

En av fordelene med å være en Amazon affiliate er det store utvalget av produkter tilgjengelig for markedsføring. Amazon selger nesten alt, så det er stor sjanse for at du kan finne produkter som passer din nisje. En ulempe med Amazon affiliate-programmet er at provisjonene kan være relativt lave sammenlignet med andre affiliate-programmer.

Optimalisering av fortjeneste

For å optimalisere din fortjeneste som Amazon affiliate, kan du prøve forskjellige markedsføringsstrategier som å lage anmeldelser, veiledninger eller topplister for populære produkter. Du kan også bruke Amazon Associates sin «Native Shopping Ads» eller «OneLink» funksjoner for å maksimere dine salg og inntekter.

Hva er affiliate markedsføring? En komplett nybegynner guide

Wealthy Affiliate

Oversikt over programmet

Wealthy Affiliate er et online opplæringsprogram og fellesskap for de som ønsker å lære og lykkes med affiliate markedsføring. Programmet tilbyr opplæringsressurser, verktøy og støtte for å hjelpe affiliater med å bygge og drive sin egen vellykkede affiliate virksomhet.

Med 2.9 millioner brukere er det ikke å ta i alt for hardt hvis vi beskriver dette som verdens største opplæringsplattform for affiliate markedsføring.

Hvordan bli med

For å bli med i Wealthy Affiliate, må du opprette en konto på deres nettside. Du kan velge mellom en gratis medlemskap eller betalt medlemskap som gir deg tilgang til mer avanserte opplæringsressurser og verktøy. Etter å ha blitt med i programmet, kan du starte opplæringen og bygge din affiliate virksomhet.

Tjeningspotensiale

Tjeningspotensialet som en Wealthy Affiliate affiliate er avhengig av din innsats, engasjement og evne til å implementere de lærte strategiene. De som har lykkes med programmet har vært i stand til å generere betydelige inntekter gjennom affiliate markedsføring. Det er viktig å være villig til å lære og jobbe hardt for å oppnå suksess som affiliate.

Målinger og analyse i affiliate markedsføring

Hvordan måle trafikk

For å måle trafikken til din nettside eller blogg, kan du bruke ulike analytiske verktøy som Google Analytics. Disse verktøyene gir deg informasjon om antall besøkende, sider per besøk, gjennomsnittlig tid på siden og andre relevante metrikker. Du kan bruke denne informasjonen til å vurdere effektiviteten av din markedsføring og optimalisere din nettside for bedre resultater.

Bruk av analytiske verktøy

Analytiske verktøy gir deg også muligheten til å spore konverteringer og salg som genereres av dine affiliate lenker. Du kan se hvilke lenker som får mest klikk og hvilke som genererer mest salg. Dette kan hjelpe deg med å identifisere hvilke markedsføringsstrategier som fungerer best og gjøre justeringer for å øke din inntjening.

Sporing av salg og konverteringer

For å spore salg og konverteringer kan du bruke sporingssystemer som tilbys av ditt affiliate nettverk eller virksomheten du samarbeider med. Disse systemene kan gi deg informasjon om antall salg, gjennomsnittlig ordreverdi og andre relevante målinger. Ved å analysere denne informasjonen kan du finne ut hvilke produkter og markedsføringsstrategier som er mest effektive for å generere inntekter.

Konklusjon – Er affiliate markedsføring noe for deg?

Nå som du vet hva affiliate markedsføring er, så kan kan du ta et valg om du ønsker å grave dypere eller om dette kanskje ikke er noe for deg.

Alternativene til affiliate markedsføring er drop-shipping, lage egne produkter, leadgenerering eller coaching. Hver for seg, gode måte å tjene penger på nett på, men ingen av dem er så hands-off som affiliate markedsføring potensielt kan være.

For å lære mer om affiliate markedsføring anbefaler vi DISSE KURSENE.